yoga voor volwassenen - hoe ziet de les er uit?

In een les wordt je steeds opnieuw uitgenodigd jezelf te ervaren. Aandacht voor je lichaam en je adem, concentratieoefeningen, mantra zingen, meditatie, visualisatie en ontspanningsoefeningen zijn hierbij de hulpmiddelen.

Een yogales bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Elk onderdeel sluit naadloos op het vorige aan, zodat er altijd een samenhang is tussen alle oefeningen die je doet.

opbouw naar rust

Ik begin de les altijd met een concentratieoefening: opbouw naar rust.
Na een lange (werk)dag is je lichaam en je innerlijk nog actief, onrustig en gespannen. De oefening brengt je lichaam en je innerlijk tot rust. Het gevoel van ontspanning neemt toe.

Mantrazingen

Vanuit die rust (zie vorige concentratieoefening) gaan we mantrazingen.
Luister naar de tekst, de melodie en als je wilt mag je meezingen of in gedachten meezingen. Wat jezelf het prettigst vindt.
Mantra's zijn klanken die inspireren en je ziel raken. Klanken die kunnen helpen het lichaam te genezen en je geest te laten ontspannen. Ze zijn al vele eeuwen oud en stammen uit het oude India.

We sluiten het mantrazingen altijd af met een gezamenlijk 'Aum'. De mantra Aum is een heilige klank in de yoga. Het is een ronde klank. De trillingen die bij deze klank vrijkomen zijn harmoniserende trillingen. We sluiten op deze manier het mantrazingen harmoniserend af. Dit doen we ook als we de les afsluiten.

Asanas (yogahoudingen)

Dit zijn geen gymnastische oefeningen! Het gaat niet om het leveren van lichamelijke prestaties maar om aandacht te hebben voor wat je ervaart. Daarom ook worden de bewegingen om tot een houding te komen langzaam uitgevoerd, zodat je voelt wat er gebeurt.
De asanas zijn rek en strekoefeningen. Deze helpen je lichaam te ontspannen. De energieën in je lichaam gaan weer beter stromen en heffen de blokkades, die gaandeweg iedereen in zijn leven heeft opgebouwd, weer op. Je wordt weer soepel en je leert je grenzen beter kennen. Je wordt je heel bewust van je eigen lichaam.
De asanas hebben een genezende werking op je innerlijk en je hele lichaam!

Ontspannings / visualisatieoefening

Door deze oefeningen komen onze gedachten tot rust en kunnen we ons lichamelijk en psychisch ontspannen. Gevisualiseerde beelden hebben bovendien een positief en aangenaam effect op ons onderbewustzijn en bevorderen langs die weg ons emotionele welbevinden.